Ανοικτή επιστολή για το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ απέστειλε η Ένωσή μας


Προς:  κ. Σγουρό , Περιφερειάρχη Αττικής

Κοινοποίηση:  1. Δήμαρχο κα Γαϊτανά- Αποστολάκη και Δημοτικούς Συμβούλους

Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

                                2. Πρόεδρο της ΑΕΚ κ. Μελισανίδη

                                3. Γ.Γ. Αθλητισμού κ. Ανδριανό

                                4.  A.E.K.

                                5. Όλους τους ενδιαφερόμενους

Θέμα:  Γήπεδο της Α.Ε.Κ. και αθλητικοί χώροι στη Νέα Φιλαδέλφεια

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Όπως όλος ο κόσμος, πληροφορηθήκαμε και εμείς από τις εφημερίδες το θέμα της κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Μάλιστα παρευρέθηκε και αντιπρόσωπός μας στο ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στο Δήμο μας για την ψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης. Παρότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης για το θέμα αυτό (συζήτηση στη επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου, όπου συμμετέχουν οι κοινωνικοί φορείς του Δήμου μας, μεταξύ αυτών και η Ένωση Γονέων Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας) πριν εισαχθεί για ψήφιση το τόσο σημαντικό αυτό θέμα για τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας στο Δ.Σ., θα θέλαμε με αυτή την ανοιχτή μας επιστολή να τοποθετηθούμε κάνοντας εποικοδομητικές προτάσεις επί του θέματος με βάση τις ανάγκες άθλησης και το δικαίωμα στη μάθηση και στον πολιτισμό των παιδιών μας:

1.       Ως γνωστό ...

μετά την κατεδάφιση του γηπέδου της ΑΕΚ, ο Δήμος μας είναι ο μοναδικός στην Αττική (ίσως και σε όλη την Ελλάδα) που δεν έχει γήπεδο ποδοσφαίρου-στάδιο κατάλληλο για άθληση και διεξαγωγή αγώνων που να διατίθεται στη νεολαία και τους φιλάθλους του Δήμου μας. Επίσης η ΑΕΚ δεν διαθέτει κλειστό γυμναστήριο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό και για τα παιδιά της ΑΕΚ αλλά και για τα παιδιά των άλλων αθλητικών σωματείων, τα οποία είτε εξαναγκάζονται να ταξιδεύουν χιλιόμετρα καθημερινά για να βρουν γήπεδο ποδοσφαίρου ή στάδιο για αθλήματα στίβου, είτε διασκορπίζονται σε μικρά και ακατάλληλα για αγώνες κλειστά σχολικά γυμναστήρια του Δήμου μας για τα υπόλοιπα αθλήματα (μπάσκετ, βόλεϊ κ.λπ.), με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να στερούνται το δικαίωμα της άθλησης που απολαμβάνουν οι νέοι όλων των άλλων Δήμων της Αττικής , αλλά ίσως και του τελευταίου χωριού της επικράτειας. Επειδή στο προβλεπόμενο σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Δ.Σ. από τον κ. Μελισανίδη και τους συνεργάτες του δεν προβλέπονται βοηθητικά γήπεδα, θα σας παρακαλούσαμε να επανεξετάσετε τα σχέδιά σας, ώστε στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου ή κοντά σε αυτό να προβλεφθούν και να κατασκευαστούν βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου με στίβο και κλειστό γυμναστήριο με λίγες κερκίδες που θα εξυπηρετούν τα τοπικά σωματεία, τα σχολεία αλλά και τις ακαδημίες της ΑΕΚ.

2.       Να υπάρχει πρόβλεψη υποχρέωσης της ιδιοκτήτριας του Γηπέδου της ΑΕΚ να διαθέτει το γήπεδο και τους βοηθητικούς χώρους του για σχολικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις της τοπικής κοινωνίας δωρεάν.

3.       Να μην επηρεαστεί αρνητικά από τη κατασκευή του νέου γηπέδου η προβλεπόμενη ανέγερση σε όμορο απαλλοτριωμένο από τον Ο.Σ.Κ. οικόπεδο του 10ου Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου για ΑΜΕΑ.

4.       Να προβλεφθούν όλες οι απαραίτητες κυκλοφοριακές, περιβαλλοντικές και πολεοδομικές  ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών στα κοντινά σχολεία και φροντιστήρια όπου φοιτούν καθημερινά και να υπάρχει πρόβλεψη προστασίας της ασφάλειάς τους από επεισόδια που συνήθως συμβαίνουν έξω από τα γήπεδα.

5.       Και τέλος αν θέλετε να κάνετε την υπέρβαση και να ακολουθήσετε το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών που σέβονται ιδιαίτερα τον μαθητή-αθλητή, δημιουργώντας  τις προϋποθέσεις υποστήριξης του δικαιώματος της  παιδείας σε νέους αθλητές-ταλέντα, μπορείτε να δημιουργήσετε παραπλεύρως του γηπέδου ένα πρότυπο σχολικό κτίριο το οποίο θα λειτουργεί ως «αθλητικό Γυμνάσιο και Λύκειο» καταρχάς για τα παιδιά των ακαδημιών της ΑΕΚ (ιδέα που  πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστική σε παιδιά-αθλητές από όλη την Ελλάδα, ίσως γιατί όχι και από το εξωτερικό, και θα αποτελεί ταυτόχρονα και ένα μόνιμο παράγοντα τόνωσης της τοπικής αγοράς). Το πρότυπο αυτό σχολείο, μοναδικό στην Ελλάδα, μπορεί να παραχωρεί  ακόμα υποτροφίες σε αθλητές του Δήμου μας που οι οικογένειές τους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα μάθησης των παιδιών τους λόγω της μεγάλης συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης. Κάτι τέτοιο το έχει ανάγκη τόσο ο ελληνικός αθλητισμός, όσο και η νεολαία μας και εν τέλει θα εξαναγκάσει και άλλες ομάδες να προσέξουν περισσότερο το πνευματικό επίπεδο των αθλητών τους ώστε να μην αφήνονται  προικισμένοι και φτωχοί αθλητές των ακαδημιών στο έλεος της αμάθειας, εγκαταλείποντας το σχολείο. Ας μη ξεχνάμε αυτές τις δύσκολες εποχές το «Νους υγιής εν σώματι υγιή».

Με εκτίμηση,
                                        Για το Δ.Σ.

        Ο Πρόεδρος                                     Η Γ. Γραμματέας

Τάσος Κωνσταντινίδης                              Έλενα Γούλα