Αναφορικά με τις εξετάσεις "PISA" σε 1ο Δημοτικό ΝΦ και Γυμνάσιο Χαλκηδόνας


Αγαπητοί γονείς

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Νέας Φιλαδέλφειας  - Νέας Χαλκηδόνας έχει τοποθετηθεί από το 2022 ενάντια στις λεγόμενες Εθνικές Εξετάσεις Διαγνωστικού Χαρακτήρα (PISA) που, όπως έχει ανακοινωθεί, θα γίνουν και φέτος σε 600 σχολεία στην χώρα μας την Τετάρτη 22 Μαΐου, μεταξύ των οποίων είναι το Γυμνάσιο Νέας Χαλκηδόνας και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας.

Πρόκειται για μια πανελλαδικού χαρακτήρα εξέταση στην 6η Δημοτικού και την 3η Γυμνασίου στη γλώσσα και τα μαθηματικά χωρίς κανένα παιδαγωγικό περιεχόμενο.

Εκπορεύεται  από τον ΟΟΣΑ και όχι από κάποια εκπαιδευτική ή παιδαγωγική ανάγκη, και έχει πραγματικό στόχο να κατηγοριοποιήσει τα σχολεία και όχι να εξασφαλίσει το δικαίωμα μιας ουσιαστικής μόρφωσης σε όλα τα παιδιά. Αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς ένα σχολείο πιο στείρο, ακόμα πιο ανταγωνιστικό, απωθητικό για τα παιδιά.

Οι εκάστοτε υπουργοί ποτέ δεν αναρωτήθηκαν, σε τι κατάσταση γύρισαν τα παιδιά στο σχολείο μετά από 2 χρόνια πανδημίας, αφού είχαν απομακρυνθεί από το σχολείο, το φυσικό τους χώρο; Τι αποτύπωμα μαθησιακό αλλά και στην συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη άφησε; Ποια μέτρα έπρεπε να παρθούν;

Τι θα γίνει με τους χιλιάδες αναπληρωτές και αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς που γυρίζουν από σχολείο σε σχολείο καλύπτοντας μόνιμα κενά; Τι θα γίνει με αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση όπου κάθε χρόνο σπάει η τόσο απαραίτητη σταθερή παιδαγωγική σχέση εκπαιδευτικού μαθητή/ μαθήτριας; Που κενά καλύπτονται ακόμα και Μάρτη μήνα;

Αντί για στήριξη των μαθητών είδαμε συγχωνεύσεις σχολείων, αύξηση  μαθητών ανά τμήμα και …μείωση των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης εφόσον ένας εκπαιδευτικός αναλαμβάνει ταυτόχρονα μέχρι και 5 μαθητές/μαθήτριες!!

Αντί  να σκύψει στα ουσιαστικά προβλήματα της εκπαίδευσης το Υπουργείο Παιδείας προσθέτει ένα ακόμα αχρείαστο εξεταστικό βάρος το οποίο θα αξιοποιηθεί και αυτό για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων.

Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει κάθε διαδικασία που σχετίζεται με τη λεγόμενη «ελληνική PISA».

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στους φορείς των εκπαιδευτικών που έχουν κηρύξει στάση εργασίας  στις 22 Μαΐου ενάντια στη διεξαγωγή του ελληνικού προγράμματος PISA.