Για τις Εθνικές Εξετάσεις Διαγνωστικού Χαρακτήρα (PISA) στο Γυμνάσιο Χαλκηδόνας

Η Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων ΝΦ – ΝΧ εκφράζει την αντίδραση της σε σχέση με την υπουργική απόφαση της 19ης Απριλίου 2022 για τη Συμμετοχή Σχολικών Μονάδων στις Εθνικές Εξετάσεις Διαγνωστικού Χαρακτήρα (PISA) που αφορά σε 600 σχολεία ανά τη χώρα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και το Γυμνάσιο Νέας Χαλκηδόνας.

Η Υπουργική Απόφαση  προβλέπει μια πανελλαδικού χαρακτήρα εξέταση στην 6η Δημοτικού και την 3η Γυμνασίου χωρίς κανένα παιδαγωγικό περιεχόμενο. Στόχος δεν είναι η αντιμετώπιση των μαθησιακών προβλημάτων, των γνωστικών κενών και των δυσκολιών που επιτάθηκαν στις συνθήκες της πανδημίας.  Αντίθετα, υλοποιεί μια κατεύθυνση του ΟΟΣΑ  για την κατάταξη των σχολείων με βάση κάποιους ποσοτικούς δείκτες απόδοσης των μαθητών ενοχοποιώντας παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς για τα διαχρονικά αποτελέσματα αντιεκπαιδευτικών επιλογών.

Συνιστά έτσι ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της κατηγοριοποίησης των σχολείων, και προαναγγέλλει νέες συγχωνεύσεις και νέους φραγμούς στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας  όπως άλλωστε δείχνει και η ανάλογη διεθνής εμπειρία.

Δεν έχουν λείψει οι πανελλαδικές εξετάσεις, άλλα πράγματα λείπουν από τα σχολεία μας:

  • Αντί για μείωση μαθητών ανά τάξη είδαμε συγχωνεύσεις τμημάτων όπως στο Λύκειο της Νέας Χαλκηδόνας και το 3ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας
  • Αντί για μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ακόμα και σήμερα, 1 μήνα πριν τις εξετάσεις, συνεχίζουν να υπάρχουν κενά. Χαρακτηριστική περίπτωση τα κενά στο μάθημα των μαθηματικών στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας (μάθημα εξεταζόμενο τόσο στις ενδοσχολικές όσο και στις «Εθνικές Διαγνωστικές» εξετάσεις!).
  • Αντί για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων στη σχολική στέγη και την αναβάθμιση των υποδομών συνεχίζει η εγκατάλειψη.  Είναι ενδεικτική η κατάσταση που διαιωνίζεται στο  1ο Λύκειο αλλά και η  εικόνα της αίθουσας εκδηλώσεων του σχολείου που έχει επιλεγεί για τις... “διαγνωστικές εξετάσεις”, η οποία παραμένει κατάμαυρη  εδώ και πάνω από 2 μήνες  μετά  από φωτιά που εκδηλώθηκε λόγω βραχυκυκλώματος
  • Αντί για μείωση της ύλης των εξετάσεων και ουσιαστικά μέτρα κάλυψης των κενών και στήριξης των μαθητών, το Υπουργείο επιμένει στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και στην εφαρμογή της Τράπεζας θεμάτων.

Οι Σύλλογοι Γονέων δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν για μια ακόμη φορά τα παιδιά μας πειραματόζωα.

Μαζί με την υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα να αντιταχθούμε και να ακυρώσουμε την επιδίωξη του υπουργείου να φορτώσει στα παιδιά μας την ευθύνη για τα κακώς κείμενα της εκπαίδευσης. 

Για το σχολείο που αξίζουν τα παιδιά μας στο ύψος των δυνατοτήτων της εποχής μας

Για το ΔΣ 

Η Πρόεδρος                                              Ο Γενικός Γραμματέας

Αρετή Περιβόλα                                              Νικος Σερετάκης