ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ 3ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
Την Τετάρτη, 1η Απριλίου 2015, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της συντονιστικής επιτροπής, έλαβε  χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ» του 3ου Λυκείου Ν. Φιλ/φειας συνέλευση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, συλλόγων γονέων και κατοίκων της πόλης αφενός για την ενημέρωσή τους για τις ενέργειες που έχουν γίνει και  την πορεία διεκδίκησης της ανέγερσης των νέων κτιρίων του 3ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου Ν. Φιλ/φειας και αφετέρου για να αποφασιστούν  τα περαιτέρω βήματα και οι δράσεις για την ευόδωση του σκοπού μας. Στη συζήτηση παρέστησαν και συμμετείχαν ενεργά,
γι’ αυτό και τους ευχαριστούμε θερμά όλους, ο δήμαρχος της πόλης μας κ. Άρης Βασιλόπουλος ο οποίος ενημέρωσε για τις μέχρι τώρα ενέργειες  και τις προτάσεις του Δήμου, ενώ παρέστησαν και παρενέβησαν επίσης ο κ.  Απόστολος Κόντος, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Παράταξης «Ζούμε μαζί», η αντιδήμαρχος Παιδείας κα Χαρά Ρόκου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ.  Κώστας Ντάτσης και Αλίκη Γαλαζούλα, οι διευθυντές του 3ου Λυκείου και 3ου Γυμνασίου κ.κ. Κιούσης και Κέκκου αντίστοιχα, ο διευθυντής του 5ου Δημοτικού  κ. Συμεωνίδης, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων των  σχολείων της πόλης και πλήθος κατοίκων και γονέων. Τη συζήτηση κάλυψε επίσης μεγάλο μέρος του ηλεκτρονικού τύπου της πόλης και συμμετείχε με ενδιαφέρουσες προτάσεις σε αυτήν.

Κατ’ αρχάς η συνέλευση ενημερώθηκε για την πορεία της διεκδίκησης που έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Συγκεκριμένα,  έγιναν, μετά από σχετική πρόταση και της Περιφέρειας, επαφές με το Υπουργείο Παιδείας και τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (πρώην Ο.Σ.Κ.) με σκοπό την εξακρίβωση τυχόν άλλων  δυνατοτήτων και πηγών  χρηματοδότησης του έργου, αλλά και για τον συντονισμό των αρμοδίων υπηρεσιών που εμπλέκονται στην κατασκευή των σχολείων. Το συμπέρασμα που σαφώς εξάγεται απ’ αυτές, πέρα από τις προφορικές διαβεβαιώσεις όλων για στήριξη, είναι ότι δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου υφίσταται μόνο από την Περιφέρεια και μάλιστα, κατά τη σταθερή άποψη της Επιτροπής, από το αποθεματικό της Περιφέρειας, σε αντιδιαστολή σχετικής πρότασης της κας Αντιπεριφερειάρχη σε πρόσφατο  Περιφερειακό Συμβούλιο για χρηματοδότηση του έργου μέσω του «ΕΣΠΑ» της Περιφέρειας (Π.Ε.Π.). Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε επικυρώθηκε ομόφωνα για άλλη μια φορά η ανάγκη επιμονής στη χρηματοδότηση μέσω του αποθεματικού της Περιφέρειας, καθώς η πρόταση χρηματοδότησης μέσω του ΠΕΠ, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σχετική ρητή δέσμευση εκ μέρους της Περιφέρειας, με μεγάλη πιθανότητα θα οδηγήσει σε καθυστέρηση ή ακόμα και ματαίωση το έργο, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί (ορισθεί) οι προϋποθέσεις υπαγωγής των έργων στο ΠΕΠ!

Όσον αφορά τις περαιτέρω ενέργειές μας, αποφασίστηκαν ομόφωνα από όλους τους παρευρισκόμενους με τη σύμφωνη γνώμη και τη συμπαράσταση και του κ. Δημάρχου τα εξής:

Α. Πραγματοποίηση νέου ραντεβού με την Περιφέρεια για να επιβεβαιώσουμε τις αποφάσεις και την πάγια θέση της συνέλευσης και της Επιτροπής διεκδίκησης για τη χρηματοδότηση του έργου από το αποθεματικό της Περιφέρειας.

Β. Ενημέρωση για τον αγώνα και τον στόχο μας πολιτιστικών συλλόγων,  συλλόγων εργαζομένων της πόλης και συλλόγων εκπαιδευτικών,  από τους οποίους θα ζητηθεί στήριξη με την έκδοση οικείων ψηφισμάτων.

Γ. Έκδοση ψηφισμάτων ή  συνυπογραφή κοινού ψηφίσματος από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων του δήμου.

Δ. Συγκέντρωση υπογραφών συμπαράστασης από τους γονείς των σχολείων πόλης καθώς και δημιουργία κατάλληλου ηλεκτρονικού περιβάλλοντος (blog κ.λπ.) για τη συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών συμπαράστασης κατοίκων της πόλης.

Ε. Σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων, κινητοποιήσεις των φορέων του Δήμου, κατοίκων, γονέων και εκπαιδευτικών, τόσο στην πόλη όσο και στα κέντρα λήψης αποφάσεων με σκοπό να διατρανώσουμε την επιμονή μας στον αγώνα για την ανέγερση των σχολείων, να διαμαρτυρηθούμε για την καθυστέρηση λήψης άμεσων αποφάσεων για τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και τη δημοσιοποίηση σε παναττικό και πανελλήνιο επίπεδο του προβλήματος.

Στ. Τέλος, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν άμεσα νεότερες εξελίξεις, δόθηκε νέο ραντεβού για σύγκληση της συνέλευσης μετά από τις γιορτές του Πάσχα για την ανασκόπηση των όσων θα έχουν συμβεί και συγκεκριμενοποίηση των δράσεών μας.

Ο δίκαιος αγώνας μας για την ανέγερση των νέων, σύγχρονων και μη ενεργοβόρων σχολικών κτιρίων του 3ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας, στο οικόπεδο του ΟΣΚ στον Έσπερο, δηλαδή η πραγματοποίηση επιτέλους ενός ώριμου έργου με έτοιμη Άδεια Οικοδομής, πλήρη φάκελο και μελέτη από το 2012, θα συνεχισθεί ακούραστα μέχρι την τελική νίκη. Και είμαστε σίγουροι ότι με τη συμπαράσταση του Δήμου, όλων των φορέων της πόλης και κυρίων των κατοίκων της δεν θα αργήσει να έρθει.

Νέα Φιλαδέλφεια, 01/04/2015

 ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ