Η Ένωση γονέων και οι θέσεις της για τις μαθητικές κινητοποιήσεις


Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας εκφράζει προς τους μαθητές της πόλης μας, αλλά και όλης της Ελλάδας, την απόλυτη συμφωνία της με τα δίκαια αιτήματά τους.  Δηλώνουμε επίσης ότι θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους μαθητές για την επίτευξη των στόχων τους για την κατάργηση του «Νέου Λυκείου» και για μια πραγματικά δημόσια παιδεία με ίσες ευκαιρίες για όλους.

 Άλλωστε, από τις αρχές του προηγούμενου σχολικού έτους είχαμε αναδείξει τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί το σύστημα του "Νέου Λυκείου", τις ανισότητες στην εκπαίδευση που επιτείνει, την περαιτέρω φροντιστηριοποίηση του Λυκείου και τη μαθητική διαρροή από τα γενικά λύκεια που θα επιφέρει. Επίσης είχαμε έγκαιρα επισημάνει και καταδικάσει την υποχρηματοδότηση της παιδείας και τα υπόλοιπα προβλήματα της σχολικής κοινότητας που έχουν φέρει σε απόγνωση μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.  

Η Ένωση Γονέων, όμως, έχει διατυπώσει πολλές φορές με απόλυτη καθαρότητα και την αντίθεσή της στις καταλήψεις σχολείων και τον συμβολισμό του κλειστού σχολείου και του λουκέτου στις πόρτες. Θεωρούμε τις καταλήψεις  μορφή κινητοποίησης η οποία εν τέλει φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκει, αφού δίνει ευκαιρία στους πάσης φύσεως καλοθελητές να αμαυρώσουν τον αγώνα των μαθητών εκμεταλλευόμενοι την εύλογη αντίθεση μεγάλου μέρους των γονέων και της κοινής γνώμης στις καταλήψεις. Οι αγώνες των μαθητών για τα δίκαια αιτήματά τους πρέπει να έχουν αφετηρία ανοιχτά σχολεία και να αφήνουν την ευθύνη για την απαξίωση του δημόσιου σχολείου σε αυτούς που πραγματικά την έχουν. Σε όσους δηλαδή άσκησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά κυρίως τα χρόνια του μνημονίου, τις συγκεκριμένες πολιτικές που έφεραν τη σχολική κοινότητα στην απόγνωση και στη μελαγχολία που βιώνουμε σήμερα.

Η Ένωση Γονέων επίσης θέλει να εκφράσει με τον πιο σαφή και έντονο τρόπο την απόλυτη διαφωνία της με την εμπλοκή των εισαγγελέων και της αστυνομίας στους σχολικούς χώρους και με τις συλλήψεις  μαθητών με μοναδική μάλιστα αιτία τις καταλήψεις. Πρέπει οι κ. Προϊστάμενοι των κατά τόπους εισαγγελιών, αλλά κεντρικά και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να αντιληφθούν ότι έχουν να κάνουν με παιδιά τα οποία δεν μπορούν τόσο αλόγιστα να αμαυρώνουν. Επίσης πρέπει εισαγγελείς και δυνάμεις ασφαλείας να συνειδητοποιήσουν ότι τα σχολεία θα πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και μετά τις συλλήψεις και τις διώξεις των μαθητών. Με ποιο κλίμα και ποια ηρεμία θα γίνει αυτό;  Εισαγγελικές και διωκτικές αρχές ας επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και ας καταλάβουν ότι οι πραγματικό ένοχοι είναι αυτοί που μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση. Δεν είδαμε, π.χ., εισαγγελέα να παρεμβαίνει για να βρεθεί ο υπεύθυνος για τον υποσιτισμό μαθητών στα σχολεία. Ας συλλάβουν λοιπόν αυτούς και ας αφήσουν τα παιδιά να αγωνιούν για το μέλλον που οι κρατούντες τούς στερούν. Έστω και εάν κάποιες φορές ο τρόπος που αγωνίζονται δεν είναι και ο ορθότερος.