Ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων σχετικά με προβλήματα στα σχολεία του Δήμου μας. Το έγγραφο παραδόθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας στη συνεδρίαση της 9.9.2013


Κυρία Δήμαρχε, κύριες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η παιδεία στην Ελλάδα βρίσκεται και πάλι, περισσότερο από ποτέ στο επίκεντρο πρωτοφανών αλλαγών.  Εκτός από τις «μεταρρυθμίσεις» στο εκπαιδευτικό σύστημα που παραπέμπουν στο μεσαίωνα, τα ίδια τα σχολικά κτίρια είναι ανέτοιμα να δεχτούν μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας διεκδικούμε τα

αυτονόητα για τα παιδιά μας, που έχουν άμεση σχέση με τη μόρφωση, την υγεία και την ασφάλειά τους. Γι’ αυτό προβληματιζόμαστε και ανησυχούμε ιδιαίτερα, καθώς:

Ø  Με την κατάργηση των σχολικών φυλάκων τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των σχολείων και των παιδιών. Τα σχολεία μένουν έρμαια σε άτομα που καραδοκούν να εκμεταλλευτούν την έλλειψη ελέγχου και να κάνουν ζημιές και κλοπές στα σχολεία, για την  αποκατάσταση των οποίων θα χρειάζεται μεγαλύτερη δαπάνη από αυτήν του μισθού των φυλάκων.  Επιπροσθέτως, η διακίνηση επικίνδυνων ουσιών, ναρκωτικών και ακραίων στοιχείων θα είναι μια εύκολη διαδικασία.

Ø  Με την  κατάργηση των σχολικών τροχονόμων τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των μικρών παιδιών.

Ø  Με την έλλειψη καθαριστριών τα σχολεία παραμένουν εδώ και 3 μήνες ακαθάριστα.  Εκπαιδευτικοί και γονείς ήδη ανέλαβαν τις πρώτες μέρες της σχολικής χρονιάς και εργασίες καθαριότητας.  Με την πιθανή πρόσληψη καθαριστριών περιορισμένου χρόνου σε κάθε σχολείο απειλείται η υγιεινή των παιδιών στις ευαίσθητες ηλικίες των 4-18 ετών.  Σε περίπτωση που ισχύσουν δίωρες-τετράωρες απασχολήσεις καθαριστριών υπεύθυνων για τον καθαρισμό περισσότερων από ένα σχολείων, πέραν της δουλεμπορικής εργασιακής σχέσης,  δεν θα βρισκόμαστε στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας–Νέας Χαλκηδόνας μακριά από εξάρσεις επιδημιών που έχουν εξαλειφθεί προ πολλού.

Ø  Με τη συνεχή μείωση των δαπανών για την παιδεία και τις σχολικές επιτροπές  τα σχολεία αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες τους για την ομαλή λειτουργία τους (αναλώσιμα όπως χαρτί, κιμωλίες κ.λπ.  αλλά και θέρμανση και λοιποί λογαριασμοί).

Κατόπιν αυτών, απαιτούμε:

ü  Ο Δήμος να ασχοληθεί άμεσα και κατά προτεραιότητα εν όψει της έναρξης του σχολικού έτους με τα θέματα αυτά και να προσλάβει σε κάθε σχολείο σχολικό φύλακα/σχολικό τροχονόμο και καθαρίστρια.

ü  Να αυξήσει τις δαπάνες για τις σχολικές επιτροπές ώστε να μην καλούνται οι γονείς να δώσουν τον «οβολό» τους για αναλώσιμα υλικά, για λογαριασμούς νερού, ρεύματος, θέρμανσης κ.λπ.

ü  Να προβεί σε συντήρηση των σχολικών χώρων π.χ. βάψιμο, επιδιορθώσεις κ.λπ. προτού οι ζημιές τους απαιτήσουν μεγαλύτερες δαπάνες.

ü  Να μην μετατραπούν τα σχολεία μας σε έρμαια χορηγών και ιδιωτικών επιχειρήσεων ασφάλειας και καθαριότητας.

ü  Να αναλάβει ο Δήμος την ευθύνες του και, ακριβώς εν καιρώ κρίσης, να δείξει τον πραγματικό λόγο ύπαρξής του, όχι με αντιμνημονιακές δηλώσεις αλλά με πρόσωπο κοινωνικό, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που παγιώνονται μέσω της φοίτησης στα δημόσια σχολεία που παραμελούνται και απαξιώνονται.

ü  Να δώσει με τον τρόπο του ο Δήμος τη δυνατότητα στα παιδιά μας να μην αφήνουν τα όνειρά τους στην είσοδο του σχολείου…

Σε περίπτωση που ο Δήμος μας δεν δείξει την απαραίτητη ευαισθησία στα παραπάνω θέματα, η Ένωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου μας θα προβεί σε κάθε περαιτέρω απαραίτητη ενέργεια που επιτάσσει το καθήκον μας ως γονείς και προβλέπει ο νόμος για τη διεκδίκηση των αυτονόητων δικαιωμάτων των παιδιών μας!

Για το Δ.Σ.

        Ο Πρόεδρος                                                                          Η Γ. Γραμματέας

 

Τάσος Κωνσταντινίδης                                                                   Έλενα Γούλα