ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ (ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ.) ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

Ως γονείς και μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγάλη μας ανησυχία και την κατηγορηματική αντίθεσή μας στα μέτρα του νέου πολυνομοσχεδίου και ειδικότερα σε αυτά που αφορούν εκτός των άλλων στην κατάργηση των ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών επαγγελματικών σχολείων, των σχολικών φυλάκων και των λοιπών εργαζομένων των Δήμων και να εκφράσουμε ταυτόχρονα την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αγώνα των εργαζομένων που θίγονται από τα νέα μέτρα, αλλά και την αγωνία μας για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην εκπαίδευση και στο θεσμό του δημοσίου σχολείου, όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα.

Πέραν των κοινωνικών προβλημάτων που προκαλούνται από την ανεργία εκατοντάδων συμπολιτών μας σε αυτούς και στις οικογένειές τους σε περίπτωση απόλυσής τους (είτε αυτή είναι άμεση, είτε κατόπιν «διαθεσιμότητας» ή «κινητικότητας»), οι αλλαγές που προωθούνται θα έχουν ραγδαίες και επικίνδυνες επιπτώσεις στην εκπαίδευση και στο χώρο του σχολείου. Ειδικότερα:

·         Η κατάργηση 46 σημαντικών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών τεχνολογικής εκπαίδευσης, με τη μεγαλύτερη μάλιστα απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας, όπως π.χ. των Βοηθών Νοσηλευτών, Βρεφονηπιοκόμων, Βοηθών Ιατρικών Εργαστηρίων, Βοηθών Φυσιοθεραπευτών κ.α, οδηγεί σε πλήρη απαξίωση και σύντομα σε πλήρη κατάρρευση το θεσμό του τεχνικού σχολείου, με αποτέλεσμα οι πολυάριθμοι μαθητές που φοιτούν στα δημόσια αυτά σχολεία να βρεθούν προοδευτικά είτε εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας συνολικά είτε να οδηγηθούν, όλως τυχαίως, στην ιδιωτική εκπαίδευση που εποφθαλμιά να γεμίσει το κενό «με το αζημίωτο», επιβαρύνοντας βεβαίως ακόμη περισσότερο τις ελληνικές οικογένειες.

·         Από την άλλη μεριά η κατάργηση των σχολικών φυλάκων θα έχει ως αποτέλεσμα να μένει αφύλακτη η είσοδος και ο χώρος του σχολείου και έτσι να παραμονεύει ο κίνδυνος εισόδου επικίνδυνων εξωσχολικών ατόμων που -εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη ελέγχου- θα μπορούν να διαπράττουν στο χώρο του σχολείου ανενόχλητοι πάσης φύσεως παράνομες πράξεις έως και σοβαρά εγκλήματα, όπως π.χ. διακίνηση επικίνδυνων ουσιών, ναρκωτικών κ.λπ.

Η έλλειψη ελέγχου θα επιτρέψει επίσης με πολύ μεγαλύτερη ευκολία την πρόκληση καταστροφών στις εγκαταστάσεις των σχολικών κτιρίων, που σίγουρα θα έχουν μεγαλύτερο κόστος από τον πενιχρό μισθό των φυλάκων.

·         Τέλος, αναρωτιόμαστε ποιον θα ευνοήσει εντέλει η περαιτέρω απαξίωση  του δημόσιου σχολείου, εκτός εάν, μέσω της κατάργησης των σχολικών φυλάκων, υπάρχει τελικά η πρόθεση να ανατεθεί και η φύλαξη των σχολικών κτιρίων σε ιδιωτικές εταιρίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται;