ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Ν. ΦΙΛ/ΦΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ


Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε ότι πρόγραμμα με θέμα «Ως πρόσφυγας μπροστά στη μετανάστευση»,  που επρόκειτο να υλοποιηθεί με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ο Δημοτικού Νέας Φιλαδέλφειας και παρά την έγκρισή του από το Υπουργείο Παιδείας, ξαφνικά ακυρώθηκε από τον ίδιο φορέα κατόπιν κομματικής παρέμβασης!




Ως  Ένωση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας θέλουμε να συγχαρούμε το Σύλλογο Διδασκόντων γενικότερα, αλλά και  τον υπεύθυνο υλοποίησης του προγράμματος ειδικότερα, για την απόφασή τους να ασχοληθούν στη δυσχερή αυτή περίοδο με το πάντα επίκαιρο ζήτημα της μετανάστευσης, ευαισθητοποιώντας έμπρακτα τα παιδιά της τοπικής μας κοινωνίας. 

Ωστόσο, μετά την ακύρωση του προγράμματος οφείλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις στο διδακτικό και παιδαγωγικό  έργο των εκπαιδευτικών.  Το θεωρούμε όχι μόνο λογοκρισία και απαράδεκτο παρεμβατισμό, αλλά και ύβρη κατά της ιστορικής μνήμης της πλειοψηφίας των προσφύγων- κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας.  Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι το ίδιο το 1ο Δημοτικό Ν. Φιλ/φειας, το οποίο φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια στους χώρους του 4ου Δημοτικού, αποτελεί και αυτό ένα είδος πρόσφυγα μέσα στην ίδια του την πόλη.      

Φοβόμαστε ότι αφενός η αδιαφορία, ο εφησυχασμός και η σιωπή  της κοινωνίας μας,  αφετέρου  η παρεμπόδιση της ενδοσχολικής ενασχόλησης με τα ανθρωπιστικά θέματα της αλληλεγγύης, της ίσης μεταχείρισης και της υπεράσπισης  των δικαιωμάτων όλων, συμπεριλαμβανομένων και των μεταναστών και  προσφύγων, δίνει πρόσφορο έδαφος για εξάπλωση νέων αντιλήψεων προσκείμενων στην ξενοφοβία και το ρατσισμό. 

Γονείς και εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να επαγρυπνούμε και να μεταλαμπαδεύουμε στα παιδιά μας  τις αξίες της ισότητας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας της σκέψης και έκφρασης.  Έχουμε χρέος να τα διδάξουμε, πώς να μην ζουν σε μια αδιάφορη και αναλώσιμη κοινωνία επίπλαστης ειρήνης.

Εκφράζουμε την ελπίδα, εσείς, οι εκπαιδευτικοί της πόλης μας, να μην πτοηθείτε, αλλά αντιθέτως, με θάρρος να αναλαμβάνετε/ να συνεχίσετε να αναλαμβάνετε  παρόμοιες πρωτοβουλίες.  Σε μεγάλο βαθμό, σ’ εσάς τους εκπαιδευτικούς εναπόκειται, αν επιτευχθεί η διάπλαση αυριανών αγωνιστών πολιτών, δίκαιων και ελεύθερων!

Η  Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου μας θα επικροτεί και θα στηρίζει με λόγια και με έργα εσάς, τους εκπαιδευτικούς, που με τις δράσεις σας θα δικαιώσετε τον κοινωνικό ρόλο της εκπαίδευσης.  Να είστε σίγουροι ότι θα έχετε και την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση της κοινωνίας που αγωνίζεται!

 
                                                Για το Δ.Σ.

         Ο Πρόεδρος                                                                 Η Γ. Γραμματέας

 

Στέφανος Μικρόπουλος                                                          Έλενα Γούλα