Αναφορικά με τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Σκάκι Μαθητών - Μαθητριών

 Προς:

- Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

- Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων – Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής

- Ομοσπονδία Γονέων Αττικής

Θέμα: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκάκι Μαθητών – Μαθητριών 2023

Αναφορικά με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκάκι Μαθητών-Μαθητριών 2023 που θα διοργανωθεί στα τέλη Απριλίου (στις 28 οι ομαδικοί και 29-30 οι ατομικοί αγώνες) από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία με τη στήριξη του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας σημειώνει τα εξής:

1. Αντί το πανελλήνιο πρωτάθλημα μαθητών-μαθητριών σκάκι να αντιμετωπίζεται ως πεδίο που θα συμβάλλει στη διάδοση του ερασιτεχνικού αθλητικού ιδεώδους, στη λογική της διοργάνωσης έχει παρεισφρήσει η ανταποδοτικότητα και το εισπρακτικό κριτήριο. Παρατηρούμε έτσι το απαράδεκτο γεγονός να πραγματοποιείται μια διοργάνωση που αφορά μαθητές και μαθήτριες, αλλά η συμμετοχή τους να είναι επί πληρωμή με ότι αυτό συνεπάγεται:

      • Η συμμετοχή ενός μαθητή στο ατομικό πρωτάθλημα προϋποθέτει την καταβολή ενός υψηλού παραβόλου που φτάνει τα 45 €. Μάλιστα υπάρχει διαχωρισμός παραβόλου ατομικής συμμετοχής ανάμεσα σε μαθητή της περιφέρειας Αττικής (45€) και σε μαθητή εκτός της περιφέρειας Αττικής (25 ευρώ). Χαρακτηριστικό της εισπρακτικής λογικής είναι η μεγάλη η διαφορά του παραβόλου στο ομαδικό πρωτάθλημα (10 € ανά άτομο σε ομάδα 6 ατόμων) και της συμμετοχής στο ατομικό πρωτάθλημα (45 - 25€ το άτομο).

      • Επιπλέον ερωτηματικά γεννιούνται από το γεγονός ότι, σύμφωνα με την προκήρυξη, οι συγκεκριμένοι αγώνες είναι ενταγμένοι στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος #BEACTIVE 2023 που υλοποιείται στη χώρα μας με ευθύνη της Γ.Γ.Α.

2. Μας προκαλεί σοβαρό προβληματισμό το γεγονός ότι το πανελλήνιο πρωτάθλημα σκάκι μαθητών-μαθητριών, δεν εντάσσεται στον κρατικό προγραμματισμό του σχολικού αθλητισμού, υπό την αιγίδα των αντίστοιχων υπεύθυνων φορέων. Κάτι τέτοιο, εκ των πραγμάτων θα δημιουργούσε ευθύς εξαρχής τους όρους ώστε η συμμετοχή σε αυτό  να ήταν δωρεάν, χωρίς κανέναν αποκλεισμό παιδιού που λόγω του κόστους δεν θα μπορούσε να πάρει μέρος.

3. Τελικά, εάν σκοπός είναι το σκάκι να ενταχθεί επίσημα στο σχολικό αθλητισμό και να προσελκύσει όλο και περισσότερους μαθητές να ασχοληθούν με αυτό, στην πράξη με τα παράβολα συμμετοχής δημιουργείται οικονομικός φραγμός στην ενασχόληση μαθητών που προέρχονται από λαϊκά στρώματα.

4. Σημειώνουμε ότι επίσης ότι ο όρος της προκήρυξης του Ομαδικού Πρωταθλήματος που αναφέρει ότι τη βεβαίωση όλα τα μέλη της ομάδας είναι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου μπορεί να την υπογράφει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου είναι παντελώς παράτυπος. Οι σύλλογοι γονέων δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να βεβαιώνουν την φοίτηση κάποιου ή κάποιων μαθητών στο σχολείο Προκύπτουν ερωτήματα που αφορούν τους φορείς της πολιτείας που είναι αρμόδιοι για τον αθλητισμό και την παιδεία:

         - Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει εγκρίνει την ένταξη της εν λόγω διοργάνωσης στο Πρόγραμμα #BEACTIVE 2023 με οικονομική επιβάρυνση των συμμετεχόντων μαθητών;

         - Πως τοποθετείται το Υπουργείο Παιδείας απέναντι σε μια πανελλήνια διοργάνωση που απευθύνεται σε μαθητές αλλά θέτει οικονομικό φραγμό στη συμμετοχή τους;

         -  Πως διασφαλίζεται η δυνατότητα συμμετοχής όλων των μαθητών στους αγώνες ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους;

Ζητάμε:

- Κατάργηση των παραβόλων συμμετοχής και ανεμπόδιστη δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής όλων των μαθητών στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκάκι Μαθητών-Μαθητριών 2023.

-Ένταξη του σκακιού στο πρόγραμμα σχολικού αθλητισμού και ουσιαστική ένταξη της διδασκαλίας του στο σχολικό πρόγραμμα δωρεάν.