Για την μεγάλη κινητοποίηση μαθητών και γονιών της 13/1


Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση μετά από κάλεσμα της Ένωσης Γονέων του Δήμου, των συλλόγων γονέων του 1ου Λυκείου και Γυμνασίου της Ν. Φιλαδέλφειας και των μαθητών των Γενικών Λυκείων του Δήμου που βρίσκονταν σε κινητοποίηση. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Γ ΕΛΜΕ, του Σωματείου Συνταξιούχων, του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου και εκπρόσωποι συλλόγων γονέων. H κινητοποίηση είχε σημαντική απήχηση και μεταδόθηκε από την Web Tv του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και άλλα ΜΜΕ. 

Δεκάδες μαθητές και γονείς πήραν μέρος στη συγκέντρωση απαιτώντας συγκεκριμένες λύσεις σε προβλήματα των σχολείων που παρά τις διαβεβαιώσεις και τις υποσχέσεις συνεχίζουν άλυτα και χρονίζουν. Ταυτόχρονα έθεσαν ξανά τα πάγια αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας για τα οποία αποφεύγουν να τοποθετηθούν οι αρμόδιοι πετώντας ο ένας το μπαλάκι στον άλλο μεταξύ υπουργείου, περιφέρειας, δήμου ή μεταξύ των υπηρεσιών τους.

Ευρηματικά και εύστοχα ήταν τα συνθήματα των μαθητών:

  • βάλατε ΕΒΕ για ΑΕΙ ΠΡΙΒΕ
  • ούτε σε κοντέινερ ούτε σε αυλές σύγχρονα σχολειά ζητούν οι μαθητές
  • βάλτε κοντέινερ στα υπόυργεία θέλουμε σύγχρονα ασφαλή σχολεία

Αντιπροσωπεία της Ένωσης Γονέων, των Συλλόγων Γονέων του 1ου Γυμνασίου και Λυκείου ΝΦ, του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου ΝΦ, του 1ου Δημοτικού Σχολείου ΝΧ και μαθητών από τα 1ο-2ο-3ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας και το ΓΕΛ Νέας Χαλκηδόνας συναντήθηκαν με τον αντιδήμαρχο κ. Θάνο Λέκκα και τον πρόεδρο της 2ης Σχολικής Επιτροπής κ. Πάρη Βεντήρη

Για άλλη μια φορά εισπράξαμε διαβεβαιώσεις ότι θα λάβουμε τις απαντήσεις στα θέματα που έχουν τεθεί, και νέες υποσχέσεις ότι ορισμένα προβλήματα θα δρομολογηθούν το καλοκαίρι...

Για άλλη μια φορά οι αρμόδιοι του δήμου:

Δήλωσαν άγνοια για το εάν έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα για το θέμα των αιθουσών του 1ου Λυκείου, οι οποίες είκοσι χρόνια προχωρούν και ποτέ δεν φτιάχνονται...

Δεν έδωσαν καμία συγκεκριμένη απάντηση στα προβλήματα, τις κακοτεχνίες και τις σοβαρές εκκρεμότητες που υπάρχουν στο “νέο” 3ο Λύκειο, που παραμένουν 5 μήνες μετά  τα φλάς των  εγκαινίων ...

 Απαξίωσαν τα προβλήματα ασφάλειας που έθεσε για πολλοστή φορά ο σύλλογος του έτερου “νέου” σχολείου, του 1ου Δημοτικού Σπαθάρη, που την περασμένη εβδομάδα οδήγησαν σε ακόμη ένα τραυματισμό μαθητή

Δεν μάθαμε κάτι νεότερο για τα όσα έχουμε θέσει συγκεκριμένα με πολυσέλιδο υπόμνημα από τον Ιούνη για όλα σχεδόν τα σχολεία, ούτε από τα όσα είχαν τεθεί στη συνάντηση στις 28 Σεπτέμβρη. 

Συνάδελφοι γονείς, φίλοι καθηγητές, αγαπητά μας παιδιά

Παραμένουμε σε ετοιμότητα για να δούμε κατα πόσο θα υλοποιηθούν ορισμένα συγκεκριμένα ζητήματα για τα οποία δεσμεύτηκαν ότι θα παρέμβουν άμεσα (όπως οι τουαλέτες των κοριτσιών στο 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο που το 1/3 παραμένουν χωρίς λεκάνες, και η τοποθέτηση δύο προβολέων που εκκρεμεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς)

Δεν αποδεχόμαστε την κρατική υποχρηματοδότηση, ούτε και το συμβιβασμό του Δήμου με αυτή και την εξάρτηση από “προγράμματα” που σχεδιάζονται με βάση άλλες προτεραιότητες και όχι αυτές των σχολείων.

Αποδοκιμάζουμε τις επικίνδυνες απόψεις που εκφράστηκαν περί “αυτοδιοίκησης των σχολείων”, τη λογική της μετακύλισης των ευθυνών, την αδιαφορία για σοβαρά θέματα που άπτονται της ασφάλειας των σχολείων και των παιδιών μας.

Θεωρούμε απαράδεκτο να εξαπολύονται απειλές ενάντια σε μαθητές, και απαιτούμε εξηγήσεις για την παρουσία περιπολικού στη διάρκεια της κινητοποίησης και τις “περίεργες” ερωτήσεις που έκανε το αστυνομικό όργανο που εμφανίστηκε στην κινητοποίηση.

Δεν κουραζόμαστε, δεν μας πτοεί  η αδιαφορία των αρμόδιων σε όλα τα επίπεδα. 

Συνεχίσουμε, γιατί αυτά που ζητάμε είναι αυτονόητα και δίκαια και θα πετύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα για τα σχολεία και τα παιδιά μας.