Συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή και άλλες δραστηριότητες της Ένωσης

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 έγινε συνάντηση του ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Φιλ/φειας - Ν. Χαλκ/νας με τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Βούρο, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Προσχολικής Αγωγής κ Τάσο Κωνσταντιδίδη και τον πρόεδρο της 2ης Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Πάρη Βεντήρη. 

Η συνάντηση είχε ζητηθεί από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων ΝΦ-ΝΧ μετά την εκλογοαπολογιστική της συνέλευση ώστε να παρουσιαστεί το νέο ΔΣ και να επικαιροποιηθούν μια σειρά θέματα που αφορούν στα σχολεία του Δήμου σε συνέχεια των επαφών του προηγούμενου ΔΣ με το Δήμο.

Οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής ενημέρωσαν για την πραγματοποίηση του θερινού camp που ανακοινώθηκε την ίδια μέρα.  Η Ένωση ζήτησε να κοινοποιηθούν άμεσα οι ημερομηνίες που θα γίνει και επεσήμανε την ανάγκη να υπάρχει έγκαιρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση των γονιών για το πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δωρεάν και χωρίς εμπλοκή ιδιωτών. 

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης επανέλαβαν την πάγια θέση της ότι οι υπηρεσίες που αφορούν σε βασικές ανάγκες και δικαιώματα των παιδιών, όπως το πρόγραμμα θερινής απασχόλησης, οι παιδικοί σταθμοί, δε μπορούν να αντιμετωπίζονται ως κόστος και να μπαίνουν στον προκρούστη της ανταποδοτικότητας, ούτε να εκχωρούνται με οποιοδήποτε τρόπο σε τρίτους ή ιδιώτες. Οι γονείς  είμαστε αντίθετοι σε κάθε ιδέα για εισαγωγή τιμήματος στο θερινό κάμπ ή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.  

Έγινε ενημέρωση για την πορεία ανέγερσης του 3ου Γυμνασίου-Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας. Από μεριάς Δήμου εκτιμήθηκε ότι είναι ρεαλιστικό να λειτουργήσει το 3ο Λύκειο στο νέο κτίριο από Σεπτέμβρη – στο παλιό πλέον δεν λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης- και το Γυμνάσιο από το 2023. Υπήρξε δέσμευση ότι με πρωτοβουλία του Δήμου θα διοργανωθεί επίσκεψη στο εργοτάξιο και ενημέρωση από τον ανάδοχο παρουσία της Ένωσης και του Συλλόγου Γονέων του 3ου Λυκείου ΝΦ. 

Αναφορικά με το 1ο Λύκειο ο κ Δήμαρχος επιβεβαίωσε ότι θέληση του Δήμου είναι να προχωρήσει η υπόθεση της προσθήκης των νέων αιθουσών. Η Ένωση ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένες και αποτελεσματικές ενέργειες και ενημέρωση σε κάθε βήμα. Σε ότι αφορά ιδέες για βελτιώσεις στο συγκρότημα αυτές να μην είναι μπαλώματα που θα διαιωνίζουν  τα ουσιαστικά προβλήματα. 

Εκφράστηκε  ανησυχία για την εκτίναξη των εξόδων για τα λειτουργικά με τις υπέρογκες αυξήσεις σε ρεύμα και καύσιμα. Ο κ Δήμαρχος ενημέρωσε για τις συζητήσεις και τα σχετικά αιτήματα που προβάλουν οι Δήμοι μέσω της ΚΕΔΕ. Η Ένωση επανέλαβε τις πάγιες διεκδικήσεις του γονεϊκού κινήματος για αύξηση της κρατικής επιχορήγησης για τις ανάγκες των σχολείων και ταυτόχρονα την κατάργηση του ΦΠΑ και κάθε χαρατσιού στους λογαριασμούς ρεύματος, νερού και καύσιμου των σχολείων, σημειώνοντας ότι αυτοί θα έπρεπε να αποτελούν ευθύνη του κεντρικού κράτους και όχι των Δήμων.  

Έγινε νύξη για τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί από την παραχώρηση σχολικών γυμναστηρίων και εγκαταστάσεων σε τρίτους, καθώς και για παρεμβάσεις που απαιτούνται στις πολύ λίγες αυτές υποδομές που υπάρχουν. Ο κ Δήμαρχος είπε ότι με την τοποθέτηση «μπαλονιού» στο γήπεδο μπάσκετ επί της οδού Δωδεκανήσου θα αποσυμφορηθεί η κατάσταση. Οι εκπρόσωποι της Ένωσης επανέλαβαν τις θέσεις των συλλόγων γονέων και σημείωσαν ότι οι όποιες αποφάσεις για παραχώρηση θα πρέπει να γίνουν στη βάση συγκεκριμένων αιτημάτων που θα πρέπει να κατατεθούν πριν το κλείσιμο των σχολείων, με σαφείς όρους και την ουσιαστική εμπλοκή της εκπαιδευτικής κοινότητας.  

Έγινε αναλυτική συζήτηση για τα θέματα των αναγκαίων παρεμβάσεων και επισκευών στα σχολεία, τα οποία κατά την εκτίμηση των συλλόγων γονέων και της Ένωσης παρουσιάζουν  εικόνα εγκατάλειψης και πολλά προβλήματα, και τέθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία.

Η Ένωση Γονέων απορρίπτει κατηγορηματικά ιδέες που έπεσαν για τοποθέτηση καμερών έξω από σχολεία στο όνομα της αποφυγής  βανδαλισμών ή για ανάθεση σε  ιδιωτική εταιρεία security την επίβλεψη των σχολείων μετά το πέρας της λειτουργίας. Η λύση βρίσκεται στην επισκευή των περιφράξεων, την βελτίωση του φωτισμού και την πρόσληψη σχολικών φυλάκων  όπως ζητάμε εδώ και χρόνια.

Η Ένωση παράδωσε ένα επικαιροποιημένο αναλυτικό υπόμνημα με τα προβλήματα και τις  ανάγκες που έχουν καταγράψει οι Σύλλογοι Γονέων σε ότι αφορά σε θέματα ασφάλειας, αναγκών σχολικής στέγης και των απαραίτητων επισκευών-παρεμβάσεων για τη λειτουργικότητα των σχολείων.

Ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στις ελλείψεις προσωπικού και ότι περιμένει ενίσχυση σε έκτακτο προσωπικό.  Δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει σχετικά την  τεχνική υπηρεσία και ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση προς την Ένωση για τις εργασίες που θα προγραμματιστούν ανά σχολική μονάδα μέσα στο καλοκαίρι. 

Κλείνοντας συμφωνήθηκε να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία και συχνότερες συναντήσεις για την αντιμετώπιση των επειγόντων  προβλημάτων των σχολείων μας. 

Άλλες δραστηριότητες της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΝΦ-ΝΧ 

  • Την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022 αντιπροσωπεία της Ένωσης συμμετείχε στην εκδήλωση - κινητοποίηση που έγινε έξω από το Δημαρχείο Αχαρνών εις μνήμη του αδικοχαμένου Μάριου-Δημήτριου Σουλούκου. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αχαρνών και συμμετείχαν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Σωκράτης» και ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Αχαρνών οι οποίοι ζήτησαν ουσιαστικά μέτρα για την αναβάθμιση των σχολείων και της περιοχής και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας– εγκληματικότητας και των αιτιών που την τροφοδοτούν .
  • Την Πέμπτη 16 Ιουνίου αντιπροσωπεία της Ένωσης θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση που διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου ΝΦ-ΝΧ μπροστά στο Δημαρχείο στις 8 πμ. Πολλά από τα αιτήματα που προβάλλουν έχουν υπάρξει αντικείμενο κοινών μας διεκδικήσεων έχουν άμεση συνάφεια με την κατάσταση στα σχολεία.