Προς : Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη

ΘΕΜΑ: Γ΄ Κατανομή ποσού 25.000.000 από  τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2017, σε όλους τους Δήμους της Χώρας, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων τους.

 Κύριε Υπουργέ,
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας  εκφράζει την διαμαρτυρία και την αγανάκτησή της   για τη νέα  μείωση του ποσού  της επιχορήγησης  του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης   για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών στις σχολικές μονάδες του Δήμου μας.

Το 2015 ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας –Νέας Χαλκηδόνας λάμβανε    105.000€  το τρίμηνο, το 2016 το ποσό  της επιχορήγησης  μειώθηκε στα  91.470€  και  δυο χρόνια μετά , η τρίτη δόση που εγκρίθηκε πρόσφατα  από την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας  ανέρχεται στα 82.380€, μειωμένη δηλ. κατά 22% σε σύγκριση με το 2015! Στην ουσία έχουμε   κατάργηση της μιας από τις τέσσερεις ετήσιες δόσεις! Αξιοσημείωτο είναι όμως πως το συνολικό ποσό που χορηγείται στους Δήμους από το Υπουργείο Εσωτερικών  παραμένει σταθερό.

Αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης είναι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί να  βιώνουν σήμερα μια σκληρή πραγματικότητα καθώς τα προβλήματα στα σχολεία οξύνονται επικίνδυνα λόγω της αδυναμίας   κάλυψης των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων.

Το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων παρέστη στη  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας  στις 4/10  και  ανέπτυξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του Δήμου μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε   ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη μείωση του ποσού  της επιχορήγησης  που αναλογεί στις σχολικές μονάδες του Δήμου μας για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών τους.



Απαιτούμε και διεκδικούμε :

·         Αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία, η οποία τα χρόνια των μνημονιακών πολιτικών έχει μειωθεί κατά το ήμισυ.

·         Άμεση επαναφορά του ποσού της αρχικής  επιχορήγησης στις σχολικές επιτροπές του Δήμου μας.

·         Κάλυψη των άμεσων λειτουργικών αναγκών των σχολείων από τις σχολικές επιτροπές των  δήμων.

Δηλώνουμε:

πως θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας γιατί αποτελεί χρέος όλων μας, αλλά και του καθένα μας χωριστά,  να διεκδικήσουμε και να προστατεύσουμε  το δικαίωμα για δημόσια, ποιοτική παιδεία για όλους, για ένα σχολείο για την κοινωνία που θα αμβλύνει τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες.