Ενημέρωση για τις παρεμβάσεις της Ένωσης Γονέων στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων απέστειλε στις  14.9.2017 επιστολή στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων του Δήμου, με την παράκληση  να  ενημερωθεί από αυτούς για τυχόν ελλείψεις και κενά σε διδακτικό προσωπικό καθώς και εάν υπάρχουν άλλου είδους προβλήματα που σχετίζονται με την ομαλή λειτουργία του σχολείου τους.

Στις 18.9.2017  απέστειλε  επιστολή στους Προέδρους και αντιπροσώπους των Συλλόγων Γονέων, όπου ανέφερε τα κενά σε διδακτικό προσωπικό  και τους κάλεσε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στο γραφείο του Προϊσταμένου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας.

Στις 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση με  τον Προϊστάμενο της Δ/νσης  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας. Συμμετείχαν πρόεδροι συλλόγων γονέων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. "ο Αριστοτέλης", η Αντιδήμαρχος Παιδείας Ν.Φ. –Ν.Χ. , μέλη του προεδρείου της Ένωσης Γονέων και γονείς. 

Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Α' Αθήνας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, τις οποίες απέδωσε σε λειτουργικά προβλήματα, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα έχουν καλυφθεί όλα τα κενά μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Βέβαια, δεν μπόρεσε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί, εφόσον τα κενά είναι γνωστά από τον Ιούνιο στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν καλύφθηκαν  έγκαιρα. Για το 8ο Δημοτικό της Ν. Φιλαδέλφειας, όπου έλειπαν πέντε δάσκαλοι(!) δήλωσε πως το πρωί της ίδιας μέρας στάλθηκαν οι τρείς.

Την ίδια μέρα στάλθηκε επιστολή  της Ένωσης  Γονέων  προς την Προϊσταμένη Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας  με αίτημα την άμεση κάλυψη των λειτουργικών  κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα Γυμνάσια και Λύκεια  του Δήμου μας. Η Προϊσταμένη απάντησε στις 21 Σεπτεμβρίου εγγράφως, αναφέροντας  ότι «όχι μόνο είμαστε εν γνώσει των κενών που έχουν τα σχολεία της πόλης σας  αλλά  και ότι η κάλυψή  τους αποτελεί  απόλυτη προτεραιότητά μας. Παρακαλούμε  όμως, να λάβετε υπόψη σας ότι:  α) προηγείτο η διαδικασία επιλογής  Υποδιευθυντών   των σχολικών μονάδων σύμφωνα με  το χρονοδιάγραμμα  του Υπουργεί-ου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων  και β)  ήδη  συνεδριάζει το Α’ ΠΥΣΔΕ Αθηνών για τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στις σχολικές  μονάδες σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Μαζί με την εκτίμησή μας για το έμπρακτο ενδιαφέρον σας , παρακαλούμε  δεχθείτε ακόμα μια  φορά  τη διαβεβαίωσή μας   ότι η πλήρωση των διδακτικών κενών συνιστά πρωταρχική  μας προτεραιότητα για το άμεσο μέλλον.»

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων εκφράζει τη δυσαρέσκειά  της για την κατάσταση που επικρατεί. Είναι ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα ξεκινά από την έλλειψη μόνιμων διορισμών και από την εφαρμογή μιας σκληρής πολιτικής λιτότητας που αποσκοπεί στην μείωση των θέσεων εκπαιδευτικών καθώς και  στη μείωση  της δημόσιας δαπάνης για την εκπαίδευση. Εκφράζουμε επίσης την αγανάκτηση μας για τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης στο Δήμο μας, αφού από τα 91.470€  που αναλογούσε για κάθε μια από τις τέσσερεις δόσεις ανά έτος, η τρίτη δόση που εγκρίθηκε από την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας την περασμένη εβδομάδα ανέρχεται στα 82.380€, μειωμένη δηλ. κατά 10% !

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων δηλώνει επίσης πως στο επόμενο διάστημα θα  προχωρήσει σε νέες παραστάσεις διαμαρτυρίας  προς κάθε κατεύθυνση.