Συμπαράσταση της Ένωσης Γονέων προς τους απεργούντες της 12ης Νοεμβρίου καθώς και στους αγώνες μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών για τα προβλήματα στην εκπαίδευση


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
             Η εξουθενωμένη από την εφαρμογή ενός ακραίου προγράμματος εδώ και 5 χρόνια ελληνική κοινωνία καλείται να δεχτεί το σαρωτικό χτύπημα ενός νέου Μνημονίου με δραματικές συνέπειες στο ασφαλιστικό σύστημα, στη φορολόγηση, στην εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών, μεταξύ άλλων και της γνώσης.

 Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Φιλ/φειας–Νέας Χαλκηδόνας, όπως και η τεράστια πλειοψηφία των Ενώσεων Γονέων της χώρας, συμπαρίσταται στον αγώνα της Εκπαιδευτικής Κοινότητας (εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών), που εκφράζεται και μέσω της Ομοσπονδίας Γονέων, απαιτώντας την άμεση κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών στα σχολεία και την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, τόσο όσον αφορά το κανονικό τους ωράριο όσο και σε σχέση με τα ολοήμερα δημοτικά και τα τμήματα ένταξης μαθητών, αλλά και την επίλυση των μεγάλων και διαχρονικών προβλημάτων της δημόσιας παιδείας, όπως η υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τα πεπαλαιωμένα σχολικά κτίρια χωρίς τις κατάλληλες υποδομές, η φροντιστηριοποίηση του λυκείου, το λύκειο-εξεταστικό κέντρο-προθάλαμος των ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα ξεπερασμένα αναλυτικά προγράμματα με τα ανεπαρκή σχολικά βιβλία, η ελλιπής εκμάθηση ξένων γλωσσών και η έλλειψη πιστοποίησης της γνώσης τους κ.α.

 

Ως εκ τούτου η Ένωση Γονέων του Δήμου μας συμπαρίσταται στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων γενικότερα και των εκπαιδευτικών ειδικότερα που διεκδικούν ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για την παιδεία.

 

Πάγια πεποίθησή μας είναι ότι τίποτα δεν χαρίζεται, αλλά, αντίθετα, όλα μπορούμε να τα επιτύχουμε με κοινό αγώνα και προσήλωση στο κοινό σκοπό, που δεν είναι άλλος από την προάσπιση και την εμβάθυνση της δημόσιας παιδείας στη χώρα μας. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα επιμείνουμε, όπως άλλωστε πράξαμε  επανειλημμένως και στο παρελθόν, πάντοτε αρωγοί και συμπαραστάτες στα δίκαια αιτήματα των γονέων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

 

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να δηλώσουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στο πρόσφατο έγγραφο που απέστειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προς τις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, με το οποίο ουσιαστικά απειλεί με διώξεις μαθητές που εμπλέκονται σε καταλήψεις και τους γονείς τους «εάν δεν επιτύχουν να τους αποτρέψουν». Το έγγραφο αυτό, που όμοιό του είχαμε καταδικάσει και παλιότερα, οδηγεί σε περαιτέρω όξυνση την κατάσταση αντί να την επιλύει, ενώ οι συντάκτες του δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ότι μιλάμε για ανήλικους μαθητές και όχι εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Έχουμε ξαναπεί ότι ποινικό αδίκημα, και με ιδιαίτερη ποινική αλλά και κοινωνική απαξία μάλιστα, αποτελεί και η έκθεση ανηλίκων μαθητών σε κίνδυνο (από την πείνα π.χ. ως απότοκο της οικονομικής ανέχειας), αλλά εξακολουθούμε να μην βλέπουμε αντίστοιχα έγγραφα ή διώξεις εις βάρος των πραγματικών υπευθύνων τόσων ετών για αυτήν. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιου είδους παρεμβάσεις των εισαγγελέων ή της αστυνομίας στο χώρο του σχολείου θυμίζουν άλλες εποχές και πιστεύουμε ότι πρέπει να καταδικαστούν άμεσα από σύσσωμη τη σχολική κοινότητα και εκ μέρους του αρμοδίου Υπουργού.

 

Να σημειωθεί, ανεξάρτητα από τα ανωτέρω,  ότι πάγια θέση της Ένωσης είναι πως το σχολείο πρέπει να είναι ανοιχτό, αφετηρία για τους κοινούς αγώνες των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης και όχι κατειλημμένο και κλειστό με λουκέτα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποφάσεις των μαθητών για καταλείψεις που έχουν ληφθεί δημοκρατικά πρέπει να ποινικοποιούνται και να καταστέλλονται. Αντίθετα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο διάλογος με όλους τους φορείς της σχολικής κοινότητας μπορεί και πρέπει να είναι ο μοναδικός τρόπος για την εξομάλυνση της κατάστασης, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να γίνει πεποίθηση ότι μόνο με κοινό αγώνα και ειρηνική, αλλά δυναμική, κινητοποίηση όλων μας μπορούμε να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους.