ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας εκφράζει τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή της για την τραγική κατάληξη που είχε για τη ζωή του συνανθρώπου μας Παύλου Φύσσα η άσκηση τυφλής πολιτικής βίας εναντίον του, συνοδευόμενη από πρωτοφανή επίδειξη απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής.
Η έλλειψη σεβασμού της διαφορετικής πολιτικής άποψης, η αδυναμία συμμετοχής σε ειλικρινή δημοκρατικό διάλογο, το μίσος κατά του διαφορετικού χρώματος, φυλής ή θρησκείας αποτελούν εκφάνσεις διείσδυσης στην κοινωνία μας επικίνδυνων ρατσιστικών, φασιστικών και άρα άκρως αντιδημοκρατικών αντιλήψεων και πρακτικών. Έχουμε την πεποίθηση ότι η αύξηση των φαινομένων αυτών και των κοινωνικών εντάσεων που προκαλούν οφείλεται στην όλο και μεγαλύτερη πόλωση που εξαπλώνεται ραγδαία και ανατροφοδοτεί ξενοφοβικά αισθήματα με αφορμή την οικονομική εξαθλίωση και απόγνωση, που με τη σειρά της αποτελεί φυσική συνέπεια της πολυετούς λιτότητας και της μνημονιακής πολιτικής που έχει γονατίσει οικονομικά την ελληνική κοινωνία.
Χρέος όλων μας είναι ...η προάσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας της γνώμης, της ισονομίας, της ειρηνικής συνύπαρξης των κατοίκων αυτής της χώρας και η εμπέδωση μέσα στην κοινωνία παρόμοιων πανανθρώπινων και διαχρονικών αξιών που τόσο πολύ αμφισβητούνται στην εποχή μας.
Ειδικά, όμως, χρέος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων της πόλης πιστεύουμε ότι είναι η έναρξη, υπό την αιγίδα της και με τη συμμετοχή των επιμέρους συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών ενός ελεύθερου και εποικοδομητικού διαλόγου εντός του πλαισίου της σχολικής κοινότητας με σκοπό να επιτύχουμε την περαιτέρω εμβάθυνση των δημοκρατικών αξιών στα παιδιά μας. Σε ένα σχολείο, εκ των πραγμάτων έντονα πολυπολιτισμικό και πολυεθνικό, οι ίδιοι οι μαθητές, μέσω του διαλόγου και των σχέσεων αλληλεγγύης που τους ενώνουν, μπορούν και πρέπει να γίνουν πρεσβευτές δημοκρατίας και στέρεο ανάχωμα στο φυλετικό, πολιτικό ή άλλο μίσος που απειλεί τη χώρα που γέννησε το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και θυσιάστηκε υπέρ της ελευθερίας και κατά του φασισμού όσο λίγες άλλες χώρες του κόσμου.
Πέρα, όμως, από τις δικές μας προσπάθειες, ως Ένωση Γονέων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας προχωρούμε σε συγκεκριμένες προτάσεις προς την Πολιτεία που θα μπορούσαν να θωρακίσουν τις συνειδήσεις και τις αξίες των παιδιών μας. Ειδικότερα θεωρούμε ως άμεσης προτεραιότητας:
Να επαναπροσληφθούν άμεσα οι φύλακες στα σχολεία ώστε να αποφεύγεται η είσοδος εξωσχολικών ατόμων με ακραίες θέσεις. Τα παιδιά, χωρίς φύλαξη, οργισμένα και πονεμένα καθώς είναι λόγω της άθλιας οικονομικής κατάστασης των οικογενειών τους, πέφτουν εύκολα θύματα προσηλυτισμού και στην πρόθυμη αγκαλιά ακραίων στοιχείων και φασιστών, που αυτόκλητα θα παριστάνουν τους σωτήρες τους ή ακόμη και τους εθελοντές φύλακες των σχολείων!
Να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη διδασκαλία της νεότερης και σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ενότητες για την εξάπλωση του ναζισμού και του φασισμού στην Ευρώπη, που σπάνια διδάσκονται τα παιδιά μας. Γνωρίζουμε ότι «όποιος δεν γνωρίζει το παρελθόν είναι υποχρεωμένος να το ξαναζήσει»!!!
Να γίνει προσπάθεια αναλυτικότερης διδασκαλίας μαθημάτων όπως η Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή με σκοπό να ενισχυθεί το δημοκρατικό συναίσθημα των παιδιών και να καλλιεργηθεί η δραστηριοποίησή τους στα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας.
Να υλοποιούνται τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, όπως περιγράφονται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Παιδείας με θεματολογία που το ίδιο προτείνει, π.χ. Ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία, κοινωνικός αποκλεισμός, ρατσισμός-ξενοφοβία κ.λπ., ώστε τα παιδιά να αποκτούν με την βιωματική συμμετοχή τους συνείδηση των αξιών και των εννοιών αυτών.
Με αφορμή την άδικη δολοφονία ενός ανθρώπου γνωστού για τη δράση του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεκδικούμε ως γονείς μια ουσιαστικότερη παιδεία που προάγει τις ανθρωπιστικές αξίες, καλλιεργεί την αλληλεγγύη και τη συνεργασία. Θέλουμε ένα σχολείο πηγή δημοκρατίας, που σέβεται και αγκαλιάζει την ετερότητα, ένα σχολείο που οδηγεί το παιδί στην αυτό-ολοκλήρωση. Γιατί τα παιδιά μας αξίζουν ένα καλύτερο κόσμο.
                               Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                        Η Γ. Γραμματέας
Τάσος Κωνσταντινίδης                         Έλενα Γούλα