ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το Δ.Σ. της  ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ:    
1. Καλεί τους εκπροσώπους των μαθητικών καταλήψεων, τους εκπροσώπους της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Δήμου σε διάλογο με την Ένωση και τους Συλλόγους Γονέων, με σκοπό τη κοινή αντιμετώπιση των κρίσιμων και επειγόντων θεμάτων των μαθητών. 
Η θέση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας είναι, ότι τα προβλήματα αυτά δεν λύνονται με κλειστά τα σχολεία και ούτε εις βάρος των μαθητών των οποίων το μοναδικό ισχυρό όπλο που δεν μπορεί να τους αφαιρέσει κανείς, είναι η γνώση που μπορεί να τους προσφέρει ένα ανοιχτό σχολείο. Για τα εκφυλιστικά φαινόμενα (έλλειψης βιβλίων, πόρων, εκπαιδευτικού προσωπικού)δεν ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί, τα σχολεία, ή οι Δήμοι, αλλά οι πολιτικές του Δ.Ν.Τ. και οι κυβερνώντες την Παιδεία μας. Σε αυτούς πρέπει να διαμαρτυρηθούν με κάθε νόμιμο τρόπο, όπως έκαναν και οι μαθητές των σχολείων του Νέου Ηρακλείου στις 28 και 29/9 οργανώνοντας διαμαρτυρία στο κτίριο του Υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι, αλλά,με τα σχολεία Ανοιχτά. Συμμεριζόμαστε την αγωνία των παιδιών μας για το αύριο, κατανοούμε και υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους, συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα τους για Δημόσια Ποιοτική Δωρεάν Παιδεία αλλά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη λογική του κλειστού σχολείου, που στρέφεται ενάντια στα ίδια τα παιδιά.
2. Υπενθυμίζει στην εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές , δασκάλους, καθηγητές, γονείς και αρμοδίους) ότι με προηγούμενο ψήφισμα του στις 12/9/2011 έχει καταδικάσει το πρωτοφανές  φαινόμενο  της μη διάθεσης των σχολικών βιβλίων στους  μαθητές της δημόσιας εκπαίδευσης,  κατά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς. Κάλεσε  το Υπουργείο Παιδείας να κατανοήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές οικογένειες με μέλη μαθητές  , να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που πηγάζουν από  την υποχρέωσή του για την εξασφάλιση δημόσιας δωρεάν παιδείας  όπως επιβάλλεται από το Σύνταγμά μας. Στο ίδιο ψήφισμα κάλεσε  το Υπουργείο Εσωτερικών να συνδράμει άμεσα τις σχολικές επιτροπές οι οποίες υποχρηματοδοτήθηκαν τη τελευταία διετία, ώστε τα σχολεία να μπορούν να καλύψουν τις τρέχουσες και μελλοντικές τους λειτουργικές ανάγκες, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος φέτος πολλές σχολικές μονάδες να μην μπορούν καν να λειτουργήσουν, επειδή δεν θα έχουν να πληρώσουν ούτε τα στοιχειώδη (φως, τηλέφωνο, θέρμανση, χαρτικά κλ.π).  Μέχρι σήμερα (τέλος Σεπτεμβρίου) δεν έχει παρατηρηθεί κάποια σημαντική πρόοδος στα αιτήματά μας, αφού πολύ λίγα βιβλία έχουν έρθει στα σχολεία μας, τα Γυμνάσια καλύφτηκαν προσωρινά με φωτοτυπίες των 40 πρώτων σελίδων από το Εθνικό τυπογραφείο και οι μαθητές των Λυκείων προχώρησαν σε καταλήψεις εξ αιτίας αυτών των προβλημάτων.
Εκ μέρους του Δ.Σ. ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ και ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
29/9/2011